Hundmassage

Redan den grekiske filosofen Flavius Arrianus (92 - 175 e.kr?) rekommenderade helkroppsmassage för hundar, då han iakttog hur den kunde stärka benen, göra pälsen mjukare och rensa ut hudens orenheter.

Vem har sagt att massage endast är bra för oss människor? Hälsa och välbefinnande för din hund är minst lika viktigt! Många av våra hundars problem  kommer från spänningar och smärta i muskler och leder.

 

Massage har många positiva effekter för din hund bla ökad blodcirkulation, sänker blodtrycket, muskler och senor blir elastiska och dessutom frisk och glansig päls. 

Massagen berättar väldigt mycket om hur hunden jobbar/mår och kan då också användas som ett verktyg för att kunna träna hunden på bästa möjliga sätt.

Massage är förebyggande,underhållande och rehabiliterande av hundens kropp.Helt enkelt friskvård!

Vid en genomgång av hunden upptäcks ofta tidigt om hunden har sträckningar eller ont i muskler och leder. Genom massage kan muskeln få den behandling som behövs för att slippa uppkomst av skador och onödigt lidande.

Givetvis passar det utmärkt att ge en fullt frisk/problemfri hund en skön avslappnande och förebyggande massagebehandling, det är som att investera i friskvård!!

 

Är hunden sjuk ska veterinär konsulteras innan behandling.

 

VARFÖR ÄR MASSAGE BRA FÖR HUNDEN?

 

  • Ökad blodcirkulation,blodet cirkulerar snabbare och transporterar syre och näring effektivare till hundens muskler, bindväv,benväv,inre organ
  • Påskyndar lymfcirkulationen (trögflytande vätska), hämtar upp slaggprodukter och överblivna proteiner hos cellerna. Massagen sätter fart på lymfans flöde och får ut kroppens orenheter snabbare, vilket stärker immunförsvaret och hindrar ödem (vätskeansamlingar som ger svullnad).
  • Sänker blodtrycket, blodkärlen vidgas och blodvolymen ökar, kärlväggarna slappnar av och blodet rinner lättare. Hunden blir mindre nervös och stressad.Massagen har en lugnande effekt på hela kroppen genom att antistress hormonet oxytocin frigörs vid massage och beröring.
  • Utsöndring, hundens utsöndrings organ påverkas, mag/tarm kanalen kommer igång.
  • Muskler och senor blir elastiska, hunden får större rörelsefrihet. Ledvätskan stimuleras och ledtrycket minskar. Äldre hundar som blir stelare i lederna får hjälp av massagen.
  • Frisk och glansig päls genom ökad ämnesomsättning i hud och talgkörtlar.
  • Genom att smärtimpulsernas flöde till hjärnan minskar vid massage och det sker en frisättning av endorfiner(kropps eget morfin) så kan man lindra smärta.

 

Det finns idag genom vissa försäkringsbolag, på veterinärs inrådan, möjlighet till ersättning för hundmassage. Fråga din veterinär och ditt försäkringsbolag om detta kan vara aktuellt för din hund.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback